Onnellisuus ei ole mikään maailman yksinkertaisin asia saavuttaa. Sitä halutaan kovasti ja siihen pyrkii moni ihminen, mutta mitä se sitten on ja miten siihen tähdätään, onkin täysin riippuvainen siitä, keneltä asiaa sattuu kysymään. Länsimaalainen ajatusmaailma eroaa todella reilusti buddhalaisesta ajatusmaailmasta ja kiinalainen Zen uskonnon ajatusmaailma eroaa täysin vaikkapa amerikkalaisesta filosofisesta onnellisuudesta, jota saavutetaan talouden ja tekemisen kautta. Se mikä sopii kenellekin ja mihin uskoo, on jokaisen ihmisyksilön oma henkilökohtainen asia.

Siihen ei saisi olla sananvaltaa kenelläkään, mitä polkua ja miten kukakin päättää omaa onnellisuuttaan hakea, kunhan se polku on sellainen, että se ei satuta ketään eikä aiheuta muille ihmiskunnalle eikä maapallolle eikä luonnolle pahaa. Jos jokainen saisi yhteiskunnan silmin rakentaa vapaasti oman onnellisuuden polkunsa, olisi maailman paljon parempi paikka elää. Mutta yhteiskunnan tavoitteet ja uskomukset sekä järjestäytynyt erilaisuuden pelko ajaa ihmiset seuraamaan sitä mitä kaikki muut ympärillä tekevät ja saattavat helposti unohtaa oman itsensä edun mukaisen mielen mind fulnes kokemuksien ja tavan elää. Tässäpä siis yksi selitys ja keino elämään, jos haluaa opiskella ja oppia hakemaan onnellisuutta. Tämä teksti perustuu hieman filosofiseen Tiibetin Buddhalaisuuteen ja siihen rinnastettavien tieteellisten teorioiden ja testien analysointiseen tutkimiseen ja näiden kaikkien yhteiseen sekoitukseen. Tämä ajattelu maailma ei siis ole uskonnollinen ja ei ole riippuvainen mistään muusta kuin yhden yksilön omasta onnellisuuden polusta, joka on vielä kaikkea muuta kuin keskeneräinen. Mutta tämä polku on kuitenkin vienyt elämässä sellaisille mahdollisuuksien polulle ja sellaisiin onnen kokemuksiin, että se on sen arvoista jakaa. Kokemukset eivät ole riippuvaisia ympäröivästä elämästä ja asioista vaan ne ovat sisäisiä onnellisuuden aatteita ja aaltoja, vaikka ympärillä oleva elämä heittäisi kuperkeikkaa.

Mitä on onnellisuus

Ja aina se sama kysymys kysytään yhä uudelleen ja uudelleen. Mitä on onnellisuus. Se alkaa olemaan jo yhtä kulunut kysymys kuin on kysymys siitä, mitä on rakkaus. Ja tähän, jopa molempiin kysymyksiin pitäisi vastata samalla tavalla. En tiedä. Ei kukaan tiedä. Monella on hyviä arvauksia ja kauniita ajatelmia, mitä ihmettä nuo kaksi asiaa mahtaa olla. Mutta kukaan ei voi sanoa viimeistä sanaa. Kukaan ei tiedä. Se kuinka kammottava on tämä ajatus ihmiskunnalle, että emme tiedä kaikkea. Mutta niinhän se vain on. Ihmisen tiedonhalu on niin kova, että me emme osaa erottaa sellaisia asioita tiedonhalumme janossa, mille vain ei ole valmiita vastauksia tai selkeitä selityksiä. Siksi meidän ehkäpä kannattaisi keskittyä tutkimaan ja pohtimaan sellaisia asioita, joihin on helpompi löytää vastaus. Mutta tämäkään ei välttämättä ole hyvä keino. Sillä jos emme aina olisi pohtineet rakkautta ja pohtineet onnellisuutta, ne eivät pysyisi niin suurina ohjaavina voimina ihmisten elämässä mitä ne ovat nyt. Eli olkoot niin, että emme koskaan tule löytämään lopullista vastausta kysymykseen mitä on onnellisuus tai että mitä on rakkaus, tulemme aina siihen kysymykseen etsimään vastausta. Kuinka tyypillistä tähän olisi vielä lisätä se todella kliseinen lause. Se lause, jossa todetaan, että ei se ole se määränpää vaan se matka. Mutta eihän sitä voi näin kulutetun aiheen kirjoitukseen lisätä, eihän. No, miten voimme sitten määritellä mitä on onnellisuus, jos emme tiedä mitä se on? Siinäpä vasta kysymys. Emmehän me voi. Siinä tapauksessa aiheesta kirjoittaminen tulisi lopettaa tähän.