Kitara on yksi maailman suosituimmista soittimista. Maailmanlaajuisesti miljoonat ihmiset valitsevat kitaran instrumentikseen. Miksipä ei, sillä kyseessä on todella monipuolinen soitin, joka toimii mainiosti ilman taustaryhmääkin. Kitaran avulla voit viihdyttää musiikilla käytännössä melkeinpä missä vain.

Kitaran soiton aloittaminen on lisäksi melko edullista. Aloittaaksesi tarvitset vain kitaran ja viritysmittarin. Ensimmäiseksi kitaraksi kannattaa valita akustinen malli – näin vältyt vahvistinostoksilta. Akustisia kitaroita myydään uutenakin alle sadan euron hintaan. Vasta-alkaja voi hankkia myös käytetyn kitaran, joita internetin myyntipalstat pullistelevat. Näin alkuinvestointi voi jäädä muutamiin kymppeihin. Jos sattuisikin käymään niin, että harrastus ei ota tuulta alleen, et menetä suuria summia.

Kitaran soiton alkeet parissa viikossa

Kitaran soiton aloittaminen on palkitsevaa, sillä alkuun pääsemiseen riittää muutaman soinnun opettelu. Useat tunnetutkin kappaleet koostuvat muutamista, melko yksinkertaisista soinnuista, joten jo parin viikon harjoittelun jälkeen pääset kokeilemaan kappaleiden soittoa. Kitaran alkeiden opetteluun on saatavilla paljon materaalia netissä. Kurssien lisäksi myös ilmaista materiaalia on tarjolla. Esimerkiksi sointutaulukot ja perusotteiden esittelyvideot tulevat varmasti tarpeeseen. Heti alkuvaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota perusasentoon ja kielien näppäilytekniikkaan. Jos opettelet ne väärin, tulet olemaan pulassa sormiotteiden muuttuessa haastavammaksi.

Oikeanlainen käsien asento soitettaessa säästää sinua niskakivuilta ja -jumeilta. Aluksi sormenpäät tuntuvat liekehtivän jo lyhyenkin session jälkeen. Tähän kuitenkin tottuu nopeasti – älä siis luovuta.

Alun hankinnat

Opi soittamaan kitaraa

Omaa ensimmäistä kitaraa ostettaessa on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään tulevaa käyttöä. Valittavan on kolme erilaista kitaratyyppiä: klassinen ja akustinen kitara, tai sähkökitara. Kevyeen pop- ja rock -musisointiin sopii mainiosti klassinen tai akustinen kitara. Näissä molemmissa äänen vahvistus tapahtuu kitaran rungon kaikukopassa, joten voit ottaa sen mukaasi minne vain ilman muuta varustusta.

Sähkökitara on taas valintasi, jos haluat soittaa rankempaa rokkia. Sähkökitaralla soitettaessa pystytään sointia personalisoimaan käyttämällä pedaalilautaa, joka luo erilaisia efektejä. Sähkökitaran soittamiseen tarvitaan erillinen vahvistin. Kitaran virittäminen onnistuu myös ilman mittaria, mutta se vaatii hieman osaamista. Kaikkein helpoin ja nopein tapa virittää kitara on viritysmittarin käyttäminen. Kyseessä ei ole kovahintainen ostos, sillä halvimmillaan mittarit maksavat alle kymmenen euroa. Nykyään myös kännyköihin on tarjolla erilaisia sovelluksia, jotka toimittavat viritysmittarin virkaa.

Soinnut ja soittotavat

Kun olet opetellut ensimmäiset sointusi, on aika lähteä laajentamaan repertuaaria. Kiinnitä sointuja opetellessasi aina huomiota sormien asentoon. Oikeanlainen sormiasento voi tuntua kummalliselta, mutta ne ovat suunniteltu aina katsoen jo seuraavaa askelta, eli miten siirtyä seuraavaan sointuun mahdollisimman helposti. Voimasointujen opettelu auttaa sinua, kun haluat soittaa raskasta rokkia tai heviä. Barre-soinnut voivat tuntua hankalilta, sillä niissä painat etusormella yhtäaikaa viittä tai kuutta kieltä. Niiden opetteluun kannattaa kuitenkin käyttää aikaa, koska niiden jälkeen pystyt käytännössä soittamaan mitä tahansa sointuja. 

Netin sointuetsimet tulevat olemaan hyödyllinen työkalu. Niiden avulla löydät klassiset soinnut, mutta voit etsiä myös harvinaisempia ja erikoisempia sointuja. Lisäksi sointuetsimet näyttävät sinulle myös oiken sormijärjestyksen sointukohtaisesti. Alusta saakka kannattaa sointujen opiskelujen lomassa omistaa pieni hetki myös tabulatuurien lukemisen opetteluun. Tabulatuurit ovat kirjoitettua musiikkia, ja niitä käytetään erityisesti kitaralle sovelletussa musiikissa.Aloittelevan soittajan kannattaa aloittaa musisointi komppaamalla, eli säestämällä. Säestäminen on hauskaa, ja siihen riittää kappaleen sointujen ja rytmin opettelu. Sitten kun taidot ovet kehittyneet, seuraavan askel on skaalojen, eli nuottiasteikoiden, opettelu. Skaalat tulevat tarpeeseen kitarasooloja ja melodioita opetellessa. Niiden opettelu vie aikaa ja vaatii sorminäppäryyttä, mutta säännöllinen harjoittelun tuo tuloksia. Voit jakaa kitaraharjoituksesi vaikkapa osioihin: alkulämmittelyt, soinnut ja rytmitys ja viimeisenä skaalat.