Suomen politiikassa kuohuu ja näkee koko ajan merkkejä siitä, että se on aivan sekaisin. Isoja muutoksia tulee muutosten perään, joita on valmisteltu vuosia isoilla budjeteilla ja kokouksilla sekä neuvotteluilla, mutta mitä tulee pihalle, suljetaan ja lakaistaan äkkiä ajatuksena takaisin maton alle, koska siinä oli niin suuria toimivuuden aukkoja. Liikenneministeriön muutokset, jotka näkivät päivänvaloa viisi kokonaista päivää vaativat monen ihmisen työn yli vuoden ajalta. Ja niille kaikille ihmisille me maksoimme palkkaa meidän veroistamme.

Ministerit törttöilevät, eivätkä keskity työn tekemiseen niin paljon kuin media kohujen laannuttamiseen. Eduskunnan valtataistelun jaloissa kärsii ihminen, joka huutaa apua ongelmiinsa ja yhteiskunnan vanhanaikaiseen rakenteeseen, mutta herrat ja rouvat jaksavat väin kähistä asioista, joilla kalastellaan ääniä kansalta seuraavissa vaaleissa. Media seuraa silmä kovana tilannetta kuin haukka saalistaan. Ja sopivan paikan tullen nappaa pienen hiirulaisen kynsiinsä ja lennättää sen kotipesäänsä nälkäisten lapsiensa ruuaksi. Miksi mekin menemme tähän lankaan niin kuin moni muukin valtio Euroopassa. On Brexittiä ja ministeri kauppoja, on pankkikohua ja valehtelua. On juoruilua puolin ja toisin ja pommeja tiputtavat puolueet murskaavat toisiaan minkä ehtivät. Ja tämän kaiken sodan ja vallan jaloissa kuitenkin edelleen se pieni koululainen koulumatkallansa pohtii ja ihmettelee, miksi on niin turvatonta ylittää tie, kun suojatie puuttuu paikkakunnalta ja työtön mielenterveyspotilas makaa sängyssään omaistensa huollettava, jotka omien töiden ohessa painavat ihmisen kestävyyden äärirajoissa köyhyydessä perheenjäsenensä takia. On lapsiperheitä, joissa huudetaan apua, kun isi ja äiti ei jaksa, mutta apua ei ole ja pienyrittäjä tuskailee kirjanpitonsa kanssa, kun verotuksesta ja kaikesta muustakaan ei saa irti hölkäsen pöläystäkään.

Jokaisen pitäisi keskittyä siihen mitä tekee

Se tulisi olla kaiken perusta tässä maailmantilanteessa, että jokainen saa ja jokainen velvoitetaan keskittymään juuri siihen mitä tekee. Opiskelijan tulisi keskittyä opiskeluunsa. Hänen ei tulisi tarvita keskittyä tunteja kuukaudessa, siihen, miten tuet haetaan ja kuinka katto pään päällä korvataan. Köyhän työttömän tulisi saada keskittyä täysin siihen, miten ja mistä saa elantonsa, niin että työttömyys katkeaa ja ratkaisu on miellyttävä ja sellainen, missä viihtyy, jotta sairauseläkkeeltä vältytään. Mutta köyhällä työttömällä kun Suomessa ei ole mahdollisuuksia epäonnistumiseen. Jos mennään töihin ja siellä ei pystytäkään olemaan, ei ole vaihtoehtoja. Karenssi tulee uuden kokeilustakin. Työttömiltä ja varsinkin pitkäaikaisilta työttömiltä, pitäisi poistaa työttömyys rahan karenssijakso, jotta annetaan mahdollisuus kokeiluun ja siinä epäonnistumiseenkin. Samoin tulisi menetellä sellaisissa tapauksissa, jossa työtön vaihtaa alaansa täysin. Muuten tuloksena on vain sairaslomalaisia työntekijöitä, jotka vievät niin yrityksen tulosta alaspäin kuin käyttävät myös sairaspalveluitamme runsaasti. Kumpi on siis parempi. Työtön, jolla on mahdollisuus kokeilla kaikkea, kunnes löytää oman innostavan uuden alansa tai työpaikkansa vai pakosta työtä tekevä ihminen, jonka työuupumus on niin kova, että seuraava askel onkin pitkäaikainen sairaslomien ja lääkärikäyntien jakso. Toinen asia, mikä on tehty mahdottomaksi työttömille, on yrittäjyys. Ja jopa työssäkäyvillekin. Sivutoimista yrittäjyyttä ei tunnisteta Suomessa ja sille polulle lähteä menettää niin työttömyys tukensa kuin myös yrittäjän tuet samaan aikaan. Sitten jos hullusti käy ja työntekijä joutuu lähtemään työelämästä, hänet katsotaan päätoimiseksi yrittäjäksi. Ja työnteon takia myöskään yrittäjyyteen ei ollut koskaan mahdollisuutta pyytää valtion tukea sen aloittamiseen esimerkiksi starttirahan muodossa, koska työssäkäyvän pitää omat yritystoimintansa perustaa ihan omalla rahallansa. Tällaisessa tilanteessa ihmiseltä viedään kaikki hyvinvointi valtion tuet ja mahdollisuudet. Ja sitten tivataan, miksi meillä ei ole innovatiivisia uusia yrityksiä