Suomella on ollut monimuotoinen historia, jossa Suomea ovat hallinneet niin Ruotsi kuin Venäjä. Suomi on siis ollut olemassa pitkään omana kansana, mutta Suomen sijainti suurvaltojen välissä oli todella merkittävä.

Sen lisäksi, että Suomessa on paljon luonnonvaroja, niin se sijaitsee Itämeren rannalla. Itämeri on ollut historiassa ja on edelleenkin tärkeä kauppa- ja sotareitti. Suomea ovat johtaneet monet valtiaat, mutta meille merkittävin on ehkä Suomen viimeinen kuningas. Hän oli ruotsalainen. Hänen jälkeensä tosin Suomi ei päässyt vielä itsenäistymään, vaan Suomen alue siirtyi Venäjän hallinnon alle. Venäjällä oli silloin keisareita maan päämiehinä.

Kustaa IV Aadolf

Kustaa IV Aadolf hallitsi Ruotsia kuninkaana vuosina 1792–1809. Hän tuli pitkän linjan kuninkaallisten suvusta ja joutui ikävän rikoksen keskelle, kun hänen isänsä murhattiin Kustaa IV:n ollessa vasta 13-vuotias. Hän pääsi valtaan täytettyään kahdeksantoista, eli vuonna 1792. Tuolloin elettiin sotaisaa aikaa ja monet valtiot liittoutuivat keskenään, sekä halusivat kasvattaa niin omien valtioidensa rajoja kuin resursseja. Sotatoimet olivat normaalia arkea. Iso-Britannia oli silloin suuri vihollinen, jolla oli vahva laivasto sekä armeija. Heitä vastaan taisteli Napoleon ja Venäjä, jotka olivat asettaneet Iso-Britanniaa vastaan kauppasaartoja, sekä muita toimia. Kustaa IV Aadolf ei kuitenkaan lähtenyt tähän mukaan.

Kustaa IV pääsi nopeasti oikeisiin toimiin saatuaan valtion omaan haltuunsa ja hänen tuli tehdä tärkeitä päätöksiä. Hän päätti pitää armeijansa Tanskan puolella puolustamassa sieltä mahdollisesti saapuvaa hyökkäystä, eikä välittänyt Napoleonin ja Venäjän uhkauksista. Näistä uhkauksista tulikin totta, kun Venäjä hyökkäsikin Suomen alueelle, jossa ruotsalaisilla ei käytännössä ollut minkäänlaista puolustusta. Tämä hyökkäys oli Kustaa IV Aadolfin tuho. Käytännössä se tarkoitti sitä, että todella lyhyessä ajassa Ruotsi joutui luovuttamaan Suomen alueen kokonaan Venäjälle ja Ruotsi koki karvaita tappioita muutenkin. Tällöin kansakin huomasi, että Kustaa IV Aadolf ei ollut etevä sotilaallinen johtaja, joten kapinahenki kyti Ruotsin sisällä. Monet olivat kuningasta vastaan ja esimerkiksi Ruotsin armeijan sisällä kapinahenki kasvoi kasvamistaan. Tästä muodostui salaliitto, jonka myötä Kustaa IV Aadolf syöstiin vallasta ja laitettiin kotiarestiin perheensä kanssa.

Vallankumous oli tämän jälkeen melko rauhallinen, sillä Kustaa IV Aadolf suostui luopumaan vallasta. Historiankirjat kertovat, että hän halusi näin mahdollistaa oman poikansa pääsyn kuninkaaksi, kun hän olisi täysi-ikäinen. Valta otettiin kuitenkin perheeltä kokonaan pois, eikä sitä saatu enää koskaan takaisin. Kustaa IV Aadolf perheineen joutui maanpakoon ja katkeruus, sekä muut raskaat tunteet tästä kokemuksesta aiheuttivat avioeron. Kustaa IV Aadolf jatkoi elämäänsä yksin, matkustaen ympäri Eurooppaa ja kirjoittaen mielipidekirjoituksia sanomalehdille. Hän oli lähes vannoutunut, että häntä yritettiin tappaa ja hän yritti pysyä elossa käyttämällä erilaisia salanimiä.

Lopulta entinen, viimeinen Suomea hallinnut kuningas, asettui aloilleen Sveitsiin, jossa hän lopulta kuoli. Kustaa IV Aadolf sai elää kuitenkin vuoteen 1837, mikä oli tuona aikana pitkä ikä. Valitettavasti Kustaa IV Aadolfilla ei kuitenkaan edelleenkään ole kovin hyvä maine, vaan häntä on arvosteltu kovalla kädellä kuolemankin jälkeen.

Lähes sata vuotta sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ruotsiin Suomen alueelle ja vallannut Suomen, Suomi itsenäistyi. Siihen asti Suomella oli vielä hallitsija. Kuitenkin 1800-luvulla Suomella oli viimeisen kerran kuningas. Välissä on tapahtunut paljon ja siitä kannattaakin lukea erikseen. Suomen historia ei ole aina helppoa luettavaa ja maamme on joutunut kokemaan paljon. On harmillista, että Suomen viimeinen kuningas ei ollut menestyksekäs ja hyvä johtaja, mutta toisaalta, hän mahdollisti sen, että kuuluimme Venäjään, josta lopulta Suomen oli mahdollista itsenäistyä. Aina kannattaa keskittyä hyviin puoliin.